Kommenteeri

Murimäe - kodumaiste käsitööveinide tipptase Otepää terrassidelt

Nagu MURIMÄE veinikelder end ise tutvustab – maaliliste Otepää kuplite vahel olev maailma põhjapoolseim terrassidel asuv viinamägi. Nii see ka esmapilgul paistab ja hiljem jookidena maitseb.

Murimäe terrassilt avanev maaliline vaade ise väärib suveperioodil kindlasti nautimist. Perenaise ja veinimeistri Janika juhendamisel valmivad selle vaate saatjaks igati sobivad veinid ning tehakse suvi läbi õhtusöök-kontserte suurel suveterrassil. 

Murimäe veinid troonivad Eesti väiketootjate kvaliteedi ja maitseskaala absoluutses tipus! Need kodumaised käsitööveinid, mida ka suurema kogemusega veininautlejale silmad kinni soovitada - proovi kindlasti!

Oleme SIP kaupluse Eesti veinide letil piiranud Murimäe valikut esialgu kümne joogiga. Tuleb tunnistada, et see oleks võinud vabalt olla poole suurem. Mõned näited: 

Kui palju veinitootjaid tead, kes teevad veini Kuslapuust? Mis asi see Kuslapuu üldse on, mõtleb mõni veinisõber? Nagu vist oleks neid sinakaid marju pildilt näinud, aga kuidas maitseb, kas üldse süüa kõlbab - küsimusi jätkub! Kes teab, see on ka kursis selle marja üdini kasulike omadustega, et tekib tahtmine see põnev mari kohe igapäevasesse toidumenüüsse lülitada. Hommikupuder oleks ilusam ja veel tervislikum. Murimäelt tuleb lausa kaks variant Kuslapuuveinist – poolkuiv vahuvein ja poolmagus punane.

Või siis Murimäe vahuvein pohladest. Korraliku vahuveini jaoks on teadagi hea happega toorainet vaja. Pohlas on seda piisavalt ja ka pohla ennast meil metsas jätkub. Millegipärast ei tule ega tule neid pohlamulle kodumaistelt tootjatelt kuidagi. Ja kui tulebki, siis ei julgeta jätta pohla rohke suhkruga üle kallamata - äkki keegi ütleb "liiga hapu". Murimäe poolkuiv on õnneks just poolkuiv, mitte poolmagus. Ja mõtle nüüd, kui palju on jõululaual roogasid, mille juurde pohl praegu vägagi oodatud on!

Või siis Murimäe vaarikaliköör. Oleme täiesti nõus, et hoolimata mõnest toredast erandist sunnib kodumaise napsuturu viimase poolsajandi keskmine tase ainuüksi sõna liköör mainimise järel koheselt igaks juhuks põgenema. Murimäe vaarikaliköör “Muri Musi” on aga toode, mille puhul tuleb end liköörselt läägest eelarvamusest kohe vabastada ja lihtsalt ära maitsta, kui ilusa ja puhta maitsega likööre on kodumaisest toorainest võimalik valmistada. Destillaadi jaoks kasutatud mustsõstraveini ja likööri toormeks korjatud Otepää metsvaarikate maitsekombo ei jää hätta ühegi rammusama desserdi kõrval.

Olgu siinkohal tunnustatud ka Murimäe julgus katsetada kodumaiste viinamarjadega - Rondo, Regent, Hasanski, Zilga viinamarjadest punaveine saab SIPist kaasa osta juba praegu. Ehk saabuvad varsti tagasi ka Solarised (nii vaikse- kui vahuveinina), mis eelnevatel aastatel lihtsalt kohe ära osteti, kuna neid veine valmib lihtsalt mikroskoopilistes kogustes. Mõnusat proovimist!

SIPis hetkel saadaolevad Murimäed:

Fotod: Murimäe / SIP

Lisa kommentaar

Email again: