Kommenteeri

Kui eesmärk on teha pauku, aga et oleks ka maitsev!

Mullihooaeg on vahuveinisõpradel aastaringselt. Ometi läheb 0,75L-seid paugutajaid kaubaks selle võrra rohkem, mida lähemale jõuab aastavahetus... 

Vaatame üle, mis SIP kaupluse lettidel on sellist, mis päris igapäevaseks paugutajaks ehk ei kvalifitseeru- enam-vähem mõistlikus hinnaklassis nooblimate mullide hulgast mõned näited-soovitused:

Recaredo TERRERS Brut Nature Corpinnat BIO 2019

Buy RECAREDO TERRERS 2019 Brut Nature - Corpinnat

Recaredo on üks tunnustatumaid (ex-Cava) Corpinnat premium vahuveinide tootjaid Kataloonias, Hispaanias. Ainult klassikaline meetod, ainult käsitsikorje, käsitsi korkimine, biodünaamika, mitte ühelegi pudelile ei ole lisatud mitte ühtegi grammi suhkrut (Brut Nature) jne – see nimekiri väärtust lisavatest argumentidest on pikemgi veel. Terrers 2019 – veini värskuse, elegantsuse ja ürdisuse tippteos, mis tootja keldris pärmisettel arenenud aastaid ja mis ka pudelis veel kaua vastu peaks.

Mas Xarot Cava Enoteca Brut Nature 2017

Mas Xarot veinide ajalugu ulatub aastasse 1982 Sant Sadurní d'Anoias, Kataloonias. Veinimeistri Ferran Gironès soov oli toota cavasid, mis väärtustavad piirkonna veinivalmistamiskultuuri traditsioone ja oskusi. Tema veinikeldri tipteos “Enoteca” on absoluutselt kuiv, hästi kompleksne, samal ajal väga elegantne ja delikaatne Cava, mis laagerdunud 5+ aastat naturaalse korgi all ning ümberkorkimised koos muude tegevustega on tehtud täielikult ja ainult käsitsi.

 

Soalheiro Bruto Barrica VR Minho 2018

Sparkling Wine Selection Pack - Soalheiro

Oled enne joonud Vinho Verde piirkonna Alvarinho´t tammevaadilaagerduse ning mullidega? See on Monção ja Melgaço piirkonnast pärit vahuvein, mille puhul nii esmane kääritamine kui baasveini laagerdumine järgmised 12 kuud toimuvad tammevaadis. See annab äärmiselt põneva ja jõulise, rohkelt vaniljese maitse ja kreemja, püsiva tekstuuri. 

Pärast malolaktilist kääritamist ja 36 kuud laagerdumist settel keldris toob see vein hästi esile Alvarinho sordi elegantsuse, põnevuse ja vananemiskindluse.

 

Champagne Gallimard Cuvée de Reserve Brut Blanc de Noirs

Cuvee de Reserve Blancs de Noirs Champagne NV Gallimard France   Vindinista
100% Pinot Noir (Blanc de Noirs), vähem happelisem, täidlane ja röstiselt lopsakas maitseprofiil. 10% veinist on 6 erineva aastakäigu segu (nn Solera meetod) – lisab põnevamaid arenenud maitseid. 

Champagne Gallimard on väiketootja (ca 12 ha), kes enda nime all turustab jooke vaid enda kasvatatud marjadest. Stilistiliselt eristub paljude teiste väiketootjate väga levinud kergest, värskest ja happelisest veinistiilist – st. veine arendatakse kauem, lisatakse soleraga vanust, kasutatakse sekundaarset fermentatsiooni (malolaktiline fermetatsioon, kus agressiivne õunhape kääritatakse veinis kreemja iseloomuga piimhappeks) ning tulemuseks on pehme, ümar, kreemikas nn brioche-maitse, mis sobib aastavahetust tervitama meie laiuskraadil rohkematele inimestele kui happelisem ja/või gastronoomilisem vein. 

Jook ei ole ka värvilt liiga "Blanc" ehk helevalge, vaid roosaka varjundiga intensiivne kuldkollane - märk täidlusest, komplekssusest, jõulisest maitsest. NB! Saadaval pudelites suurustega 0,375L, 0,75L, 1,5L ja 0,75L kinkekarbis.

 

Champagne Geoffroy Expression Brut 1er Cru

Expression Brut - CHAMPAGNE RENE GEOFFROY

Väiketootjast perefirma, mille “Expression”-cuvee on kolme marja segu erinevatelt pinnastelt Cumières ja Hautvillers aladelt. Vein koosneb 50% 2018. aastakäigust ja 50% reservveinist, mille segamine algas juba aastal 1970. See šampanja võlub sind oma domineeriva puuviljasuse, tasakaalu ja hämmastava värskusega.

 

Vinya del Rascarà Bufadors Brut Nature Corpinnat BIO 2015

Veel üks Corpinnat, mis aga üliharuldane oma minikogustes valmistamise tõttu – ca 2000 pudelit aastas. 100% Xarel·lo viinamarjast, orgaaniline ja biodünaamiline vein, ca 5 aastat settel laagerdunud vein valgete puuviljade ja tsitruseliste aroomibuketiga. Maitselt karge ja elegantne, siidise tekstuuri ja pika mineraalse lõppviimistlusega.


Ohutut paugutamist, mõnusat maiustamist ja ägedat algust uuele ringile!

Lisa kommentaar

Email again: