Kommenteeri

EV106 - tähistame kodumaise vahuveiniga!

PALJU ÕNNE, KALLIS KODUMAA! Tegime SIP Tallinn kaupluseriiulilt valiku kümnest kodumaisest vahuveinist, mis meeldivad meile ja sobivad sünnipäevalauale.

Fotol vasakult paremale sai seekord sünnipäevaks selline mullivalik:

🥂 SIIDRIKODA x UUE-SAALUSE Rosie kuiv vahutav rabarberi- ja maasikavein 11%

Merevaigu värvi Rosie on tehtud rabarberist ja maasikast. Aroomis õrn maasikas, maitses lisaks värske rabarber. Maitseb nagu unustamatu päikesepaisteline suvi, sobib hästi tervitusjoogiks heas seltskonnas.  

🥂 JAANIHANSO Vahuvein No:12 Brut 2017 12%

Pudelkääritusega õunavahuvein, mis valmistatud hilistest Eesti mahlaõuntest. Klassikalise šampanjameetodiga valmistatud vahuvein on pudelis enne sademe eemaldamist küpsenud 3 aastat.

Kuldkollane, peene ja ühtlase mulliga jook. Kuiv, üle keskmise täidlane ja mahlakas, päris Eesti õuna puuviljasusega. Elegantne ja naturaalne süsihappegaas toob esile maitse intensiivsuse. Pika õunakoorese mõrususega järelmaitse. Sobib eriti hästi heledamate lihadega ja kooreste kastmete juurde. Serveerida 8 °C juures keskmise suurusega valge veini pokaalist.  

🥂 ULGE TALU Fizzaronia Vahutav arooniavein 12%

Küpsetest arooniatest tumepunane, poolmagus, kerge mulliga vein. Jääksuhkru magusus aitab hästi varjutada parkaineterikka aroonia tummisust. Hea kaaslane magustoitudele ning julgemad naudivad koos tükikese tumeda šokolaadi- või valgehallitusjuustuga. ⭐ Baltic Cup Award 2023 VÕITJA karboniseeritud puuvilja- ja marjaveinide kategoorias! Loe lisa Ulge talu veinidest

🥂  MURIMÄE Ukuaru Kuslapuuvahuvein 10%

Poolkuiv sinikuslapuu marjavahuvein, mis valmistatud söödava kuslapuu marjadest. Mis see sinikuslapuu üldse on? Teame, et kõiki kuslapuu marju ei maksa iseseisvalt sööma hakata, osad võivad olla päris mürgised. Pidulikumal puhul on igati sobiv turvaliselt ära proovida see haruldasem tooraine, millest tehtud vein pole mitte lihtsalt huvitav, vaid ka väga maitsev! Serveerida temperatuuril 6-7 °C. 

🥂 MURIMÄE Versailles Valgesõstra vahuvein 2020 10%

Kuiv valgesõstra vahuvein, valmistatud `Versailles`-sordi valgesõstra marjadest. Serveerida 6-8 °C juures. Valgest sõstrast tehtud kodumaised veinid on maitselt üsna lähedased heledatele viinamarjaveinidele. Seega on põhjust olla julge ning proovida! Toidusobivus: aperatiiviks, kergemad heledamast lihast road ja suupisted.  

🥂 UUE-SAALUSE Valge Sõstra Vahuvein 11,5%

Poolkuiv, värske ja mineraalne, kerge mulliga, Räpina Aianduskooli katseaia sõstra saagist eelmisel aastal valminud vahuvein. Etiketil kasutatud sinimustvalget rahvuslikku motiivi, mis pühademeeleolule vaid pidulikkust lisab! Võimalus võrrelda erinevate tootjate käekirja suurepäraste valgesõstra vahuveinidega.  

🥂 WEINPALU Vahur Rabarberi Vahuvein Brut Nature 2019 11%

Elegantne ja kuiv rabarberi vahuvein, valmistatud traditsioonilisel meetodil ja küpsenud pudelis 14 kuud. Brut Nature ehk pärast ümberkorkimist ei ole mittemingisugust suhkrut lisatud. Pärmisettel küpsemisel omandatud pehmus tasakaalustab hästi rabarberi särtsakust. Serveerida 6-8 °C juures valge veini pokaalist. Võib sisaldada sadet. ⭐ “Eesti Parimad Joogid 2020” vahuveinide kategooria hõbemärgi võitja. 

🥂 ALLIKUKIVI Rohelise Sõstra Vahuvein (Méthode traditionnelle) 2021 12,5%

Allikukivi Veinimõisa kõige esimene vahuvein. Oma põllult pärinev roheline sõstar on veel haruldasem tooraine kui valge sõstar. Vahuvein on valmistatud traditsioonilisel meetodil ja veetnud settel 9 kuud. ⭐ Pärjatud Eesti parima joogi festivalil kui “Aasta parim vahuvein 2022”. 

🥂 Uue-Saaluse Solaris Pet-Nat 2022 12%

Vahuvein see ei ole, mulle on seal aga küll. Pet-Nat ehk Pétillant Naturel (kergelt sädelev) on naturaalselt pisut kihisev vein, mis pudelisse villitakse veel käärivana ja mis oma käärimise seal ka lõpetab. Tulemusena on pudelis veidi nii mulli kui pärmisadet. 

Veini ei filtreerita, ei magustata ja vein suletakse (tavaliselt) kroonkorgiga. Vein valmib metsiku ehk loodusliku pärmiga, sulfiteid kasutatakse minimaalselt kui üldse. Looduslik sete muudab veini häguseks, lisades samas maitsele palju huvitavaid nüansse, metsik pärm muudab veini veidi kodusiidrilikumaks. Põnev ja haruldane kodumaine vein veel põnevamast viinamarjast, kerge kehaga, kergelt nauditav.

🥂 Habaja Kihisev Ebaküdoonia Vahuvein 10%

Täiesti kuiv pudelis kääritatud ebaküdooniavahuvein. Tootja ise arvab, et ei ole laiatarbekaup, ei sobi üldse magusasõpradele ja sobib hästi vaid gurmaanidele hullamiseks. Kui toidulaual on piisavalt rasvasust, siis ebaküdoonia elav hape sinna sobib - põnev kraam!

Korralike kodumaiste käsitööveinide valik on meil poes mõistagi suurem – astu läbi ja valime välja!

PALJU ÕNNE, KALLIS KODUMAA!

Fotod: SIP / Tootjad / Wikipedia



Lisa kommentaar

Email again: